Pekmez Hakkında

Kan yapıcı gıda denince akla ilk gelenlerden birisi kuşkusuz ki pekmezdir. Sağlık açısından sayılamayacak kadar çok faydası olan pekmezin bir kaşığı bile vücut direncini artırma, bağışıklık sistemini güçlendirme ve enerji verme konusunda etkilidir. Bu makalemizde pekmezin nasıl yapıldığı, faydaları ve çeşitleri hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız.

 

Pekmez Nedir ?


Çeşitli meyvelerin ezilerek suyunun kaynatılması sonucu oluşturulan, enerji deposu, akışkan bir yiyecektir. Genel olarak jöle kıvamında ortaya çıkan pekmez üzüm, ardıç, keçiboynuzu, duttan oluşmakta ve bunların arasında en tatlı olanını ise üzüm oluşturmaktadır.

Yoğun bir kıvamı ve farklı tatları olan pekmezin her zaman tatlı olmadığı, özellikle duttan yapılanların hafif acımsı bir tada sahip olduğu bilinir. Her yörenin pekmez kaynatma şekli genel itibari ile aynı olsa da ufak değişiklikler gözlenebilir, ama bu değişiklikler arasında içerisine şeker ekleme varsa pekmezin kalitesi düşerek yapısı bozulur.


 

Pekmezin Faydaları ?

Pekmezin besin değeri çeşidine göre değişkenlik gösterir. Ancak genel itibarıyla şeker oranı fazla olduğundan yüksek bir enerji kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar içerisinde demir, riboflavin, tiamin gibi maddelerin bulunduğunu ortaya koymuştur. Tiamin eksikliği vücutta depresyon benzeri belirtiler, zihinsel yorgunluk ve gastrointestinal bozukluk yapar.

Diğer adı B1 vitamini olan bu bileşenin eksikliği beriberi denilen hastalığa yol açar. Beriberi hastalığı kaslarda güçsüzlük ve sinir sisteminde tahribat yaratır. Bu bakımdan pekmezin vücudun ihtiyacı olan vitaminleri tamamladığını söyleyebiliriz. Genel olarak faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Kan dolaşımını dengelediğinden karaciğer hastalıklarında destekleyici tedavi olarak kullanılmaktadır.

Kanser hücrelerinin oluşmasını ve büyümesini engelleyici özelliği yapılan bilimsel araştırmalarca ispatlanmıştır.

Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

İçerisinde yüksek oranda bulunan karbonhidrat, demir ve yağ vücuda enerji sağlar.

Kalsiyum açısından zengindir.

Bağırsakların temizlenmesinde rolü olan pekmez, kolon kanserinde de destekleyici tedavi olarak önerilmektedir.

Bunların yanında magnezyum, selenyum, B6 vitamini, ve potasyum açısından da oldukça zengin bir gıda maddesidir.

Antioksidan açısından zengindir. Bu sayede vücuttaki toksik maddeleri atar, hastalıklara karşı koruma sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Adet döneminde karın ağrılarına, kramplara ve sancılara iyi gelir.

Demir eksikliği olan kişilerin günde birkaç yemek kaşığı kadar tüketmesi önerilir.

Yapılan araştırmalar obeziteyi engellediğini ortaya koymuştur.

Cinsel sağlığa olumlu katkıları vardır.

Kemik ve kasların gelişiminde faydalıdır.

Antiinflamatuar özelliği olan besin romatizma benzeri iltihaplı hastalıklarda faydalıdır.